Funderingar kring rabatten på framsidan

Jag är lite långsam av mig, men jag är väldigt mån om att det ska bli helt rätt från början, jag har funderat på den där rabatten sedan vi flyttade in förra året (hm “förra året och lite till” med tanke på att det precis blivit 2015). Förutsättningarna för planteringar där är inte de bästa – men det växer massa trams där just nu iaf (så saker verkar iaf överleva där hehe).


Läget ligger till såhär:

 • Det är obefintligt med sol, norrläge (det är dock ljust)
 • Jorden i rabatten där torkar sällan upp helt..
 • Ska hålla mig en 30+ cm från väggen, så man inte pressar husgrunden mer än nödvändigt..
 • Rabatten är ca: 7.5 meter lång (hm bred?) och ca: 1.5 m djup
 • Vill att det ska vara relativt lättskött, dvs klara sig själv mestadels av tiden..

Vad jag funderar på att göra:

 • Jag har en vattensten (med balja, pump & belysning..) – den ska grävas ner där..
 • Jag vill inte ha så täta planteringar, snarare dekorera med stenar och så några utvalda plantor/blommor/buskar..
 • Funderar på att lägga ut några dedikerade stenar (platta) för att ställa urnor/lyktor på..

Växter jag kikat lite på:

 • Roddisar (jag har en) och jag uppskattar dem enormt.. de är lummigt gröna efter blomning..
 • Någon slags prydnadsgräs kanske..
 • Några bollformade “gröningar”.. i olika höjd (?)
 • Strutbräken.. som jag fick tips om i trädgårdsgruppen jag är med i..

Dock är inte planen helt klar än, jag funderar fortfarande på om jag ska ha nått mer “blommande” där också.. eller om jag ska låta ev urnor stå för den delen (kanske är lättare?). Jag gillar lite grön lummighet och sådan brukar ju klara sig själv ganska bra också.. vilket inte är helt fel heller.. haha..

Men ifall att.. har ni något tips på nått lågt blommande? (krypande/slingrande.. marktäckande..) som gillar skuggiga lägen..


LÄNKhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Strutbräken

 

snigla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *