Information om att pickla grönsaker!

Pickla grönsaker

Pickla grönsaker

Det korrekta svenska ordet för mat som denaturerats (tillagats) i en syrlig lag är ”inlagd”, men den slarviga anglicismen ”picklad” används allt oftare. Oavsett vilket ord du föredrar så är sanningen att man kan ha pickles till så gott som allt! En ättikslag kan vara söt eller salt. I det traditionella svenska köket gör man till exempel skillnad på ättiksgurka och saltgurka. Den tidigare är inlagda i en sötsur ättikslag, den senare i en saltlag.

Länk till info: www.professionalsecrets.se/sv/ps/ps-university/chef-de-partie-gronsaker/sok-gronsaker/laga-gronsaker/pickla-gronsaker/

Inläggning av morot, gul lök & rödbeta

Fick för mig att göra en liten inläggning av morot, gul lök och rödbeta – i en vanlig 1-2-3 lag 🙂

Kändes som om det kunde vara gott till en köttbit i vinter..!

Det blev jäkla snyggt i skålen måste jag säga, starka klara färger.. mycket elegant! Tror dock inte det håller så länge.. (färgen)

Hade rätt, tog bara några timmar innan rödbetans intensiva färg tog över burken hehe.. nu gör det inget (men det var snyggare innan – smakar dock troligen lika gott oavsett).

Juliga äppelkakan

Kakan:

2 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
50 gram smör
1 dl mjölk
2 äpplen

Gör såhär:

  1. Slå på ugnen på 175 grader (jag har varmluft)
  2. Knäck de två äggen i en vispskål och häll ner strösockret. Vispa poröst.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och pepparkakskrydda ordentligt i en separat skål.
  4. Smält smöret och häll i mjölken i smörkastrullen.
  5. Häll ner mjölblandningen i ägg och sockersmeten under långsam vispning, fyll sedan på med smör och mjölkblandningen i samma.
  6. Vispa allt till en slät smet.
  7. Skala och skär upp äpplena i små tärningar (går säkert lika bra med tunna skivor om ni hellre vill ha det).
  8. Smöra och bröa en lagom stor form, jag tog en ”brödform” och använde bakplåtspapper istället för att ”bröa formen”.
  9. Häll i smeten i formen, toppa med äppelbitarna. Tryck ner dem lite i smeten.
  10. Ställ in i ugnen i ca: 30-35 minuter (provstick och kontrollera).

Ät och njut.. funkar bra med en klick grädde/vaniljsås till också..  🙂

Undrar vad detta är för sorts äpple?

När det växer upp som baby är det väldigt knotigt, vi trodde nästan att det var kvitten första året.. men knottrigheten mattades av med mognaden.

Äpplet börjar som grönt och övergår lite mer till gulgrön vartefter tiden går. På vissa solkyssta ställen på träden så får de äpplena en lätt rodnad på en fläck (inte fullt så rosa som bilden antyder). Bara en lätt rosaaktig ton.

Om man delar äpplet mitt itu när det är moget, så ser det ut såhär.. klassiskt stjärnformat kärnhus, svag ton av grönt.. köttet i äpplet är krispigt, saftigt, syrligt och vitt! Mognar i slutet av september ungefär.

Har DU någon aning om sorten?

Några förslag vi fått är ”Brunnsäpple”, ”Signe tillisch” och ”Filippa” (sistnämnda är nog den som är mest lik av förslagen jag fått.. håller på och forskar i saken!)