Gör själv | Talgboll till fåglarna

1 ) Smält fettet du valt i en kastrull på relativt låg värme. Om du väljer att smälta eget fett från svål eller liknande, räkna med att det kan ta några timmar på låg värme innan det smält (beroende på vad du smälter kan du behöva sila bort lite slask på slutet – obs – om fettet smälter dåligt och bara bränner fast, häll i liiiite vatten i botten på kastrullen). Jag själv valde att smälta lite svål först och sedan ta resterna av vårt kokosfett i på slutet. När sörjan väl smält och blandats, så är det dags att stoppa i själva maten. I vårt fall blev det lite vildfågelblandning (blandade fröer) och lite brödkanter vi hade över (också med olika fröer i). Man kan också ha i tex havregryn har jag lärt mig! Det ska bli en ganska tjock gröt av det hela..

2 ) Under tiden kastrullen med ”maten/gröten” står och svalnar lite kan du passa på att ställa upp en radda med bullformar (eller annat du tänkt göra dina ”talgbollar” i). Tänk på att de helst ska in och svalna helt i kylen en sväng också sen (eller ute om temperaturen är kall..).. så ställ/lägg dem på ett fat (det kan drällas en del när man försöker hälla i allt fett/mat).

3 ) Fyll sedan formarna! Vill du ha ett snöre och hänga upp dem i (om du t ex planerar att hänga dem på ett träd/pinne eller liknande ute sedan), passa på att trycka ner ett snöre i varje form nu.. innan de ska in och kylna av i kylskåpet! När de väl är kalla igen (stelnat) så har förhoppningsvis snöret fastnat också..

4 ) Fortsätt fylla saker tills all gröt/mat du gjort är slut. Ställ sedan in dem i kylen (eller ute om det är kallt) i ett par timmar för att stelna. Kan lägga till en observation jag gjorde, när jag fyllde bullformarna. Det var svårt att få med lagom med fett och lagom med ”mat” i varje form. Jag valde att fylla på med lite extra fett i varje form (så det täckte nästan all ”mat”) på slutet.. innan jag gjorde de sista formarna (fettet blev av nån anledning liksom kvar i kastrullen när man försökte portionera),

5) När maten/bollarna sedan svalnat så är det bara att hänga ut dem till fåglarna – eller häng ut några och förvara några i en burk till en annan dag! Jag vet tyvärr inte riktigt hur länge de håller, men jag har mina i en burk i kylen just nu iaf. Men jag skulle tro att har man blandat in mat (som jag gjorde, som använde bröd i..), så får man nog hålla lite extra koll på dem – men om du bara har fett och fröer – då håller de nog väldigt länge!

Mini-frö-planterar-kit

Ni vet, den där dagen när jag var och shoppade såjord till våra chilisar.. ja, jo jag hittade ju lite annat också – glömde nämna dessa! Ha, de är grymt söta och troligen helt onödiga att ha. Men det gick inte att gå ifrån dem, de skrek verkligen på mig haha. Vem kan motstå en 3 cm bred litet stålkratta? 🙂

Inte jag.. (köpte det lilla kitet på granngården för ca 30 kr om ni är sugna)

Skulle köpa såjord till chilisådden..

Idag var jag illa tvungen att åka och köpa den där sabla såjorden, för jag var reda en vecka sen med planteringen av chilisarna! Men jag är fortfarande säker på att jag har såjord någonstans, bara det att jag inte hittar på den.. grrr..

Nåja, om den nu finns här någonstans i något litet skrymsle.. så lär jag nog få användning av den med framöver – oavsett har jag nu såjord hemma!

.. plis lite till haha. Jag passade på att köpa en packe med 6 cm småkrukor och en liten sådoserare och ett litet minidrivhus och.. jaja.. jag vet jag kom som vanligt ut med mer än planerat 😛

Fröerna på bilden är dock inte från något impulsköp i affären idag, utan en fröleverans från odla som kom i brevlådan!

Sandras skörderöra

Sandras skörderöra:
2 normalstora squash
1 normalstor aubergine
1 stor paprika
En hög med tomater (antal och utseende är flexibelt)
5-6 lökar
2 hela vitlökar (klyfta dem)
Olivolja
Vinäger
Honung
Salt
Peppar

För lite extra knorr & hetta: Lägg till lite skivad chili..

Gör så här:
Slå på ugnen på ca: 140 grader (jag kör varmluft).

Ta fram en lite djupare plåt och lägg ner ett bakplåtspapper i botten. Se till att det blir lite kanter av pappret också upp mot plåtväggarna – så att inte alla safter/oljor rinner omkring för mycket sedan.

Skär alla grönsaker i klyftor och bitar (aubergine och squash i lite mindre bitar helst, då de tillagas lite långsammare än tex tomat) och lägg på plåten – tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna och ev chili (ifall ni valt att ha med extra hetta).

Ringla över några matskedar med olivolja & honung.. salta och peppra och avsluta med några skvättar vinäger!

Kör grönsakerna mitt i ugnen i cirka 2,5-3 timmar (håll lite koll, ska inte bli för bränt).
Rör gärna om nån gång i timmen.

Ta ut grönsakerna och mixa ihop dem i en skål, om du gör det när de precis kommit från ugnen.. se upp för varmt stänk (så du inte bränner dig). Jag väntade lite innan jag mixade. När du fått ett fint mos, fördela det i burkar eller påsar.. låt svalna och frys sedan in.

Perfekt att ta fram till en bit grillat kött, eller till grytan eller till…