Växthus för 4 pallkragar!

Växthus Njord för 4 pallkragar | Granngården


Växthus Njord för 4 pallkragar | Granngården

Slitstarkt miniväxthus som passar perfekt på pallkragar och andra lådor med måtten 120 x 80 cm. Med äkta växthusplast på 200 micron som är UV-stabil i 5 år!

Länk till hemsidan: www.granngarden.se/vaxthus-njord-for-4-pallkragar/p/1260943_BASE


Vi har införskaffat ett sådant litet ”plasthus” inför kommande odlingssäsong. Härom veckan var det typ 30% rabatt på just dessa – så då passade vi på! Vi har ju redan pallkragarna ligger sedan förra året..

Nu har vi plats för några chilisar till 🙂

Gör själv | Talgboll till fåglarna

1 ) Smält fettet du valt i en kastrull på relativt låg värme. Om du väljer att smälta eget fett från svål eller liknande, räkna med att det kan ta några timmar på låg värme innan det smält (beroende på vad du smälter kan du behöva sila bort lite slask på slutet – obs – om fettet smälter dåligt och bara bränner fast, häll i liiiite vatten i botten på kastrullen). Jag själv valde att smälta lite svål först och sedan ta resterna av vårt kokosfett i på slutet. När sörjan väl smält och blandats, så är det dags att stoppa i själva maten. I vårt fall blev det lite vildfågelblandning (blandade fröer) och lite brödkanter vi hade över (också med olika fröer i). Man kan också ha i tex havregryn har jag lärt mig! Det ska bli en ganska tjock gröt av det hela..

2 ) Under tiden kastrullen med ”maten/gröten” står och svalnar lite kan du passa på att ställa upp en radda med bullformar (eller annat du tänkt göra dina ”talgbollar” i). Tänk på att de helst ska in och svalna helt i kylen en sväng också sen (eller ute om temperaturen är kall..).. så ställ/lägg dem på ett fat (det kan drällas en del när man försöker hälla i allt fett/mat).

3 ) Fyll sedan formarna! Vill du ha ett snöre och hänga upp dem i (om du t ex planerar att hänga dem på ett träd/pinne eller liknande ute sedan), passa på att trycka ner ett snöre i varje form nu.. innan de ska in och kylna av i kylskåpet! När de väl är kalla igen (stelnat) så har förhoppningsvis snöret fastnat också..

4 ) Fortsätt fylla saker tills all gröt/mat du gjort är slut. Ställ sedan in dem i kylen (eller ute om det är kallt) i ett par timmar för att stelna. Kan lägga till en observation jag gjorde, när jag fyllde bullformarna. Det var svårt att få med lagom med fett och lagom med ”mat” i varje form. Jag valde att fylla på med lite extra fett i varje form (så det täckte nästan all ”mat”) på slutet.. innan jag gjorde de sista formarna (fettet blev av nån anledning liksom kvar i kastrullen när man försökte portionera),

5) När maten/bollarna sedan svalnat så är det bara att hänga ut dem till fåglarna – eller häng ut några och förvara några i en burk till en annan dag! Jag vet tyvärr inte riktigt hur länge de håller, men jag har mina i en burk i kylen just nu iaf. Men jag skulle tro att har man blandat in mat (som jag gjorde, som använde bröd i..), så får man nog hålla lite extra koll på dem – men om du bara har fett och fröer – då håller de nog väldigt länge!

Stenläggning runt äppelträdet

Det tog sin lilla tid att få klart runt trädet, närmare bestämt två år *ops*. Stenringen la jag nämligen ut för ca två år sedan, men sedan hände inge mer.. i år fick vi tummen ur.. och la dit matta, nät och sten 🙂

blev snyggt, men nätet är lite hårt.. kommer nog få fylla på med sten för att hålla ”ner” allt (vill just skydda trädet lite från sork!).